Saturday, 28 January 2017

Kembara Banat HN #part 1

Bismillah...
Sebelum balik kampus malam esok, saya ada bagitau dalam entry sebelum ni untuk cerita sesuatu disini kan?

Baiklah...
Sepertimana title entry saya ni berkenaan "kembara banat HN", ha.. Sebenarnya saya ingin mencoretkan sedikit perjalanan kembara saya bersama dua orang kakak saya dan juga seorang kawan kakak saya ke Medan, Indonesia. "Banat HN" tu merujuk kepada kami tiga beradik, iaitu anak perempuan Haji Naim dan Hasnah Ngah, ataupun gabungan ummi abi kami, iaitu HasnahNaim. 


Perjalanan saya bermula dari kampus saya, UIA, manakala 2 orang kakak saya dari rumah dan kawan kakak saya dari Perlis iaitu pada 10hb Januari sehari setelah tamatnya final exam saya bagi sem lepas.
Macam biasa la.. Memulakan perjalanan seorang diri menaiki public transport dari UIA ke KLIA 2. Maka, kami adik beradik pun 'gathering together' lah di airport tu.


Flight kami pukul 2.50 petang, manakala boarding time pukul 2.15 petang macam tu la kalau tak silap. Nak dijadikan cerita... Setelah kawan kakak saya, iaitu k.Intan sampai dalam pukul 12 lebih macam tu lah, kami pun siap2 lah untuk zohor dahulu. Usai solat zohor, boleh pulak nak makan kan.. Sedangkan masing2 dah tau masa tu hampir pukul 2,tapi entah la kenpa nak makan jugak katanya "makan laju2 gitu". Haha

Memang kami makan dalam keadaan kelam kabut lah! Tengok2 jam sudah menandakan pukul 2.15petang, apa lagi.. Kami berempat masing2 dah tak keruan berlari untuk check in. Bahananya tau bila check in lambat! Macam nak tercabut jantung masing2.. Dah macam "explore race" pun ada, tak pun "running man" *haha.. I tak layan okkk*😂


Alhamdulillah tak terlepas flight, cumanya dapat sakit lah buat saya yang berpenyakit nih. Dah tau tak boleh berlari, cari penyakit pulak pergi marathon dalam klia 2 tu, nak2 pulak tu lepas makan. Bertambah2 la sakit. Sakit apa? Sakit lah apa2 pun, tapi sakit ni di bahagian perut yang menyebabkan saya sakit nak berdiri lama2 dan juga berjalan banyak2.. Haih la.. Dah la nak mengembara ke negara orang. Tapi apa2 pun, masa tu fikir ada la ni Allah nak uji sikit, tak pun nak bagi belajar 'something'. Tahan je la sakit tu... Tapi.. Bila kita ada kakak 2orang di sisi, mengada sikit la dengan depa. Kesian depa naik muak lah dengan adik mereka ni, umur dah tua tapi macam budak2 lagi. Haha.

Maka... Bermulalah Hari Pertama kami di Medan. 

Actually, ada scene yang terjadi dalam flight dengan pramugara dalam tu hanya berkenaan ruang untuk letak beg je pun. Katanya takde ruang nak letak beg my sis, disarannya kakak saya untuk ambil cargo bagi. Geram jugak la dengan dia tu. Tahan je la. Alhamdulillah la saya pergi ke belakang, elok je ada ruang untuk letak bag..hmm siapa tak geram? Kami punya trip ni ala2 backpackers gitu... Tak munasabah la beg pack je pun nak ambil cargo bagai. Berpa kilo la sangat.

Ok lupakan kisah tu, think positively, ada sesuatu yang Allah nak kami belajar daripada itu, iaitu sabar. 

Baiklah.. Sekarang, bermulalah cerita kami di Medan. 

Penerbangan kami hanya mengambil masa 1 jam sahaja dari Kuala Lumpur ke Medan. Kami berlepas dari KL pada pukul 3 petang kalau tak silap, maka tibanya kami di airport di Medan, iaitu Kualanamu International Airport Medan pada jam 3 petang juga kerana waktu di sana lewat 1 jam dari Malaysia. Ketibaan kami di sambut oleh Along Ilyas, iaitu kawan kepada kakak saya, Ain dan along ini lah yang akan jadi tour guide kami di sana. Sampai di kereta, kami dikenalkan dengan Taufik, kawan kepada Along. Mereka berdua adalah antara pelajar Malaysia yang belajar di Universitas Islam Medan.

Kami berempat di hadapan Kualanamu Airport. 


To be continued...

No comments:

Post a Comment