Sunday, 26 February 2017

Kembara #BanatHN ke Medan!

Bismillah.
Lama betul ya menyepi, disebabkan sibuk atau malas? Hmm Sudah tentulah malas itu punca utamanya. Haha. Malas betul nk menaip.

Baiklah, sebenarnya sudah lama nak kongsikan budget travel kami ke Medan, tapi itu la, selalu saja tertangguh-tangguh. Jadi hari ini mood agak baik dan rajin untuk melayan perasaan "ber-blogging", so boleh la nak kongsi walaupun dah hampir 2 bulan perjalanan kami berlalu.

Sepanjang perjalanan kami, kakak saya, iaitu k. Kinah selaku bendahari mengira duit dan perbelanjaan kami, kiranya more kepada "menguruskan budget" kami sepanjang di Medan la. 😆 Jadi, segala yang akan saya senaraikan di sini juga adalah hasil dari kerajinan beliau. ✌


Jadi dibawah ini adalah itinerary juga perbelanjaan ke Medan dan sepanjang 5 hari 4 malam di sana:

Kuraan secara keseluruhan:

KT ke KLIA2 (return) – RM73/1pax
KLIA2 ke Kuala Namu (return) – RM180/1pax (AirAsia)
Transport – RM413/5days
Minyak  - RM105/5days
Parking  - *xterkira sebab banyak sangat masuk parking dan setiap kali parking kena bayar 300rp.
Penginapan (3 tempat) - 1,130,000rp
Makan/Minum : *masing2
Air Mineral (4 botal besar) - 23,000rp
Kereta Sewa ke Airport - 100,500rp

Day 1

2.20 pm  - Gerak dari KLIA2.

8.00pg    - Lunch di Nasi Ayam penyet cindelaras ( sedap yang parah kot sambal dia)

9.00pg    - Bergerak ke Danau Toba.

9.30 malam - check in Melissa Palace Hotel

10.00 malam - Dinner

END~tido

*minyak kete - 223,041rp
*Lunch           -90,000rp
*air mineral(4botol)   -23,100rp
*Dinner       - 103,000rp
*Melissa Palace Hotel (2bilik) - 450,000rp


Hari Kedua
Pulau Samosir


7.30pg   - Check-out & direct ke feri untuk ke Pulau Samosir
Singgah Sipiso-piso

11.00pg - Lunch
11.30pg - Melawat Muzium batak.

*Feri ke pulau samosir (6pax) - 120,000rp(return)
*brekfest(5pax) - 156,000rp
*Parking - 20,000rp
*masuk pulau samosir - 20,000rp(6pax)
*jagung bakar   - 50,000rp(5pax)
*masuk piso-piso - 20,000rp
*parking   - 3,000rp
Dien Karona Hotel (2bilik) - 400,000rp


Hari Ketiga


6.30pg    - Check out & direct ke Gunung Sibayak
8.00pg  - mendaki ke puncak
1.00tgh   - Singgah Sipiso-piso Sambil menikmati air terjun.
8.00mlm - Sampai Berastagi.
9.00mlm - Dinner. Beli di pasar sebelum masuk hotel.

Parking -3,000rp
Beli strawberi (2pack) -40,000rp
Masuk La Hot Spring (6pax) - 60,000rp
Lunch  (6pax) - 162,000rp
Motel Al Aisy(2bilik)-280,000rp
Dinner   -66,000rp
End.


Hari Keempat

Beli Belah di Pasar Ikan.
Istana Maimoon.
Toko Bika Ambon Zulaikha.
Masjid raya
Lunch(ikan bakar)
Dinner  -martabak,duyan,workop

Parking  - 20,000rp
Martabak - 105,500rp
Durian - 20,000ro
workop(dibelanja)


Hari Kelima
singgah di UIN
Lunch  - dijamu pelajar Terengganu di medan

Bye Medan

Total berbelanjaan *lebih kurang* : 2,535,141rp bersamaan rm 845.18 + rm413 *transport di Medan

Rm 1258 ÷ 5 = rm 251.60

Rm 251.60 + rm73 *tiket flight kt + rm 180 * tiket flight ke Medan
Total = rm 504.60 - 1pax *lebih kurang.

Maaf la kalau ada tersalah ke apa,saya pun pening dh nk kira duit rupiah ni,banyak sangat angkanya. 😂

Sekian...

Sunday, 5 February 2017

Duhai Jiwa...

Bismillah...

Duhai Jiwa,
Kau tahu, setiap jiwa mahu disayangi,dikasihi,
Namun, sedarlah engkau bahawa,
Manusia tidak akan sentiasa ada untuk mu,
Tidak semua jiwa bisa dan sanggup untuk menerima,
Segala kelemahan dan kekurangan diri mu,
Jadi untuk apa?
Untuk apa masih mencari dan menagih pada manusia?

Duhai Jiwa,
Sedarilah,
Bahawa Allah itu sentiasa ada untukmu,
Sentiasa menunggu dan memanggilmu,
Untuk mengadu dan berharap pada-Nya,
Walaupun engkau sentiasa melakukan kesalahan,
Penuh dengan cacat dan cela,
Namun Dia tetap kasih dan sayang akan dirimu,

Duhai Jiwa,
Mengapa masih berharap pada yang tak sudi?
Mengadu pada yang tidak mengerti?
Mengapa perlu begini?
Bukankah Dia sumber segala ketenangan dan kebahagian hati?

Duhai Jiwa,
Kembalilah pada-Nya,
Tautkan hati sekemas-kemasnya dengan Dia,
Sehinggalah engkau meraih cinta dan redho-Nya,
Dan bersedia untuk pulang dengan hati yang selamat,
Penuh dengan cinta dan takutkan-Nya.

Aamin.

Wednesday, 1 February 2017

Kembara Banat HN #LastPart

Bismillah. 
Alhamdulillah hari ini merupakan hari kedua kelas bermula untuk semester baru. Kelas pagi2 lagi hari ini dah dapat assignment kak oi. 😂

Ok baiklah, sebelum saya dapat tugasan yang lain, ada eloknya saya habiskan coretan saya berkenaan kembara kami hari itu.
...

Day 4 (13/1/2017) :

Kami "check out" dari tempat penginapan al-aisy pada pukul 9 pagi. Kemudian, kami terus menuju ke Pajak Ikan, iaitu pasar borong. Di sana terdapat banyak sangat kedai2 dan bermacam2 jenis jualan. Kami menapak masuk je ke dalam pasar tu, terus ada yang mengekori kami mempromosikan barang jualannya. Agak rimas, tapi buat taktau je. 😂

Ha.. Inilah suasana pajak ikan yang sempat saya rakam.

Setelah penat pusing2 satu pajak ikan ni, sampai pening dah tak tau nak beli apa, kami pun ke Istana Maimun, Kesultanan Deli. Disini pun terdapat beberapa kedai yang menjual cenderahati.

Dihadapan Istana Maimun




Kemudian, kami pun menuju ke Masjid Raja dan juga solat jama' asar zohor di sana.

Kami dihadapan Masjid Raja.

Usai solat, kami pun ke rumah kawan along. Malam itu kami menginap di rumah tu kebetulan semua dah pulang ke Malaysia. Pada malam itu, yang mana merupakan malam terakhir kami di Medan, along dan kawannya membawa kami merasai makanan disini. Antaranya; murtabak makyung. Serious best sangat murtabak ni, dah la ada banyak jenis. Keju ada, bbq ada apa lagi tah. Ingat apa yang kami order je. He he.



Kemudian, along membawa kami ke sibolang durian, merupakan tempat khas untuk orang ramai menikmati pelbagai jenis durian. Kami pun tak terlepas la untuk merasa, walaupun durian di mana2 sama je kot rasanya. Entahlah. Sebenarnya perut kami berempat dah cukup kenyang makan murtabak makyung sebelum itu. Jadi, kami hanya makan sekadar untuk merasa, itupun tak habis satu durian tu. Jadi, mereka lah yang jadi mangsa untuk habiskan. 😂


Kami dihadapan sibolang durian.


Akhir sekali, along membawa kami ke "warkop", iaitu singkatan kepada warung kopi. Baru je duduk, ada orang datang mengalunkan halwa telinga kepada kami. Benda biasa la tu kan di Indonesia. 


Setelah selesai minum, kami pun pulang... 


Day 5 (15/1/2017) :

Hari terakhir kami di Medan. Pagi itu, kami keluar melawat universitas kawan2 Malaysia kami belajar. Setelah itu, kami mencari sedikit lagi ole2 yang kurang. Kemudian terus pulang ke rumah kembali untuk bersiap2 ke airport. Makan tengahari kami dijamu oleh kawan2 Malaysia yang belajar disini. Tak sangka rupanya ada kawan satu sekolah dahulu belajar disini, kecilnya dunia, rupa-rupanya kita saling mengenali kan. Setelah asar, kami pun berangkat ke Kualanamu Internasional Airport. 

Di UINSU.

Atas: kawan2 satu sekolah. 
Bawah: antara kawan2 serumah mereka.

Makan tengahari.

Bersama along dan juga fadzil,kawan along.

Maka... Berakhirlah kembara 5 hari 4 malam di bumi Medan. Terima kasih buat semua yang berjasa. Semoga Allah merahmati kalian dan membalasnya dengan segala kebaikan yang banyak.



Tiba di KLIA2 lebih kurang  pukul 10 malam kalau tak silap saya lah. Selepas itu kami mereput dan menjadi 'gelendangan' sementara di situ untuk menunggu next flight pada pukul 7 pagi.

Emm..
Indahnya pengalaman, dengan adanya memori... 💕

The end.

P/s: ada masa nanti saya akan update budget pula ye.